loading

Show info
  • nl
  • en

Gasthuisstraat 57
8970 Poperinge
Belgium

Cloth hall

Published maart 16, 2016

Lakenhalle en belfort

25 minutes away

Een reusachtig handelspand

De Ieperse lakenhalle en het belfort zijn in de 13de eeuw één van de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen van Europa! k

De Lakenhalle deed dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van laken aan de (nu overwelfde) waterweg, de Ieperlee. De bouw van de hallen was afgerond in 1304.

In dit bouwwerk onderging het laken zijn laatste officiële controle, waarna de lakenhandelaars het er eindelijk konden stapelen en verkopen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw volledig vernield, op een stuk toren en een paar muren na.

Boven de ‘Donkerpoort’, onder het wapenschild, prijkt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, patrones van de stad.
De 1e verdieping van de Lakenhalle kan bezocht worden via het In Flanders Fields Museum.

Uit het lange voorgebouw van de Lakenhalle rijst in het midden het belfort (70m). De huidige torenspits, met opengewerkte helm en draak (1693) is in haar oorspronkelijke vorm gereconstrueerd.
Oorspronkelijk werd de onderste torengeleding gebruikt als schatkamer. De middenverdieping was vroeger de wapenkamer. Van hieruit vindt het ‘Kattenwerpen’ plaats.

In het ‘Klokkenluidershuis’ hangen de 49 klokken van de beiaard. De beiaard werd in 2012 volledig gerestaureerd. De stadsbeiaardier geeft wekelijks op zaterdag een concert. De ideale luisterplaats is de binnenkoer van de Lakenhalle, te bereiken via dienst toerisme/museumcafé. Het belfort zelf is te beklimmen in combinatie met een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.

admin