Hill 60

25 minuten rijden

In de Ieperse deelgemeente Zillebeke rijden toeristen af en aan om er de bekende site Hill 60 te bezoeken. Deze 60 meter hoge heuvel was tijdens de Eerste Wereldoorlog het toneel van enkele zware veldslagen en is nog steeds bezaaid met enkele indrukwekkende herinneringen aan die tijd. Een bezoek aan deze site laat geen mens onbewogen.

Aan de voet van Hill 60 ligt het gelijknamige restaurant. Gastheer Karel en zijn ouders Annie en Willy openden deze zaak in 2007 met één bedoeling; hun gasten een eerlijke ambachtelijke keuken te serveren, of zoals de patron het zelf stelt: “bij ons geen ‘ge-Knorr’ in de keuken”! De ambachtelijke Vlaamse keuken staat centraal. Hier wordt alles bereid met krarestaurant Hill 60akverse ingrediënten, zelf getrokken keukenfonds en kruiden uit de eigen tuin. Royale porties steak, côte à l’os, grillades en dagverse vis worden hier steeds begeleid door vers bereide sauzen, knapperige frietjes en verse groentjes.

Elke werkdag is er een lunch met soep, een hoofdgerecht en dessert of koffie aan 13,50 euro. Voor een kleine honger zijn er doorlopend verzorgde pastas, croques, omeletten en ovenkoeken met allerhande beleg. ’s Namiddags zijn er vers gebakken pannenkoeken en huisbereid roomijs. Je bent ook de hele dag door welkom om een glaasje te komen drinken.

Tijdens het graven voor de aanleg van de spoorwegbedding is er net buiten Ieper bij Zillebeke een zestig meter hoge heuvel ontstaan die vandaag bekeawm-e00580nd staat als Heuvel 60. In de ondergrondse gangen zijn verschillende gevechten tijdens oorlogen uitgevochten. Tijdens deze gevechten zijn er ook veel soldaten gestorven die door ontploffingen om het leven kwamen. Een aantal hiervan liggen nog altijd diep onder de grond in het gebied van Heuvel 60. Het wordt daarom ook wel begraafplaats zonder grafstenen genoemd. De bunker op het terrein werd door de Duitsers gebouwd en is later door de Engelsen verbouwd. De heuvel is tijdens de oorlog voor een lange tijd zeer populair geweest. Hiervandaan was immers de wijde omgeving goed te zien. Door de jaren heen zijn er heel veel bomen op gegroeid.