Hooge Crater Museum

22 minuten rijden

Op de plaats waar één van de hevigste slagvelden van Ieper uitgevochten werd, en recht tegenover Hooge Crater cemetery, is een uniek WO I museum gevestigd in een gerestaureerde kapel. De reconstructies van oorlogstaferelen, de uitgebreide collectie wapens, de uitrustingen en unieke foto’s maken van dit museum een echte aanrader! Men kan ook genieten van een indrukwekkende collectie “Trench art” in de gezellige cafetaria. Het nieuwe gedeelte gerealiseerd in 2012 is gemaakt op maat van groepen, en de filmzaal biedt je een uniek zicht op de slagvelden rond het Hooge. Met de titel “The best private museum in Flanders Fields” staat dit museum garant voor een geslaagd en leerrijk bezoek over de grote oorlog!
In het Instappunt Oost wordt het front van de centrale Ieperboog belicht alsook de Kasteelparken die omgeving van Ieper voor de Eerste Wereldoorlog rijk was.

Ontstaan van de krater

In de zomer van 1915 is de Britse positie rond het Hooge wankel geworden. De Duitsers hebben hier een onbelemmerd uitzicht over de Britse frontlijn. Met een beperkte maar doelgerichte aanval proberen de Britten deze versterkte Duitse stelling uit te schakelen. Op 19 juli 1915 brengen ze 1700 kg springstof tot ontploffing in een tunnel die was voorbereid door de gespecialiseerde Tunneling companies van Royal Engineers. De geallieerde bestormen meteen de ontstane krater, die later aangeduid wordt als de Hooge Crater.

hooge-crater-1915
Ontstaan museum

De kapel waar het museum in gevestigd is, dateert van begin jaren 20. Deze kapel werd gebouwd recht tegenover de Hooge Crater cemetery ter nagedachtenis van de vele gesneuvelde soldaten in de eerste wereldoorlog gedurende 4 jaar op de slagvelden van het Hooge. In de jaren 199é-1993 werd de kapel en de bijliggende wijkschool gekocht door de familie De Smul – Ceuninck en werden verdere verval gered door een grondige renovatie. De gerenoveerde kapel huisvest nu het museum, terwijl de vroegere wijkschool nu dienst doet als thema-café. Het museum ‘Hooge Crater’ opende voor het eerst zijn deuren op Pasen 1994. Vanaf 1 januari 2009 werd het museum eigendom van Niek en Ilse Benoot-Watteyne. Het is een privaat oorlogsmuseum die tal van unieke verzamelingen van de Eerste Wereldoorlog in een mooi kader tentoonstelt.

museumEen unieke beleving

Met een originele ford T ambulance van 1916 en een replica van een Fokker DR1 is het Hooge Cater museum absoluut in staat om je onder te dompelen in het leven van een soldaat aan het front.

Ford t-ambulance
Ford t-ambulance
Fokker DR-1
Fokker DR-1

Meer info: www.hoogecrater.com