In Flanders Fields Museum

20 minuten rijden

Flanders Fiels Museum

Dit oorlogsmuseum is gevestigd in één van de mooiste gebouwen van Ieper, namelijk in de Lakenhallen. Onlangs heeft het museum nog een vernieuwing ondergaan en heeft daarmee maar liefst 50% van zijn capaciteit vergroot. Met name de Eerste Wereldoorlog staat centraal in het Flanders Field Museum. Middels audiovisuele verhalen, foto’s voorwerpen en dagboeken kom je veel te weten of deze zware tijd uit de geschiedenis. Er is geprobeerd om de onderwerpen vanuit verschillende inzichten te belichten.

De spiegel van de geschiedenis

Het vernieuwde in Flanders Fields Museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van den Grooten Oorlog. Het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek. Het houdt ons een spiegel voor en doet ons stilstaan bij hoe wij omgaan met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen kwamen uit meer dan 50 verschillende landen en culturen om deel te nemen aan de oorlog in Vlaanderen. Vandaag ontvangt het museum dan ook bezoekers van over de hele wereld. en confronteert het hen met het universele karakter van een wereldbrand die 100 jaar geleden plaatsvond.

Persoonlijke verhalen

Het In Flanders Fields Museum heeft altijd al de nadruk gelegd op de persoonlijke verhalen in het grotere verhaal van een conflict dat de wereldgeschiedenis mee bepaald heeft. Naast de honderden authentieke objecten en beelden, die in een vernieuwende ervaringsgerichte vormgeving gepresenteerd worden, is er ook in het nieuwe museum bijzondere aandacht voor het verhaal van de ‘kleine man’. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de h1116edendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog een eeuw geleden.

Een uniek souvenir

Om het belevingsaspect nog te vergroten, ontvangt elke bezoeker bij zijn aankomst een persoonlijke ‘poppy’-armband. Dankzij de chip die in de armband zit, wordt de taalkeuze automatisch ingesteld en kan de bezoeker 4 persoonlijke verhalen ontdekken doorheen de permanente tentoonstelling.

 

Multimediaal en multidisciplinair

Het In Flanders Field Museum heeft een sterke reputatie hoog te houden op het vlak van multimediale voorstellingstechnieken. Ook in het nieuwe scenografie is er ruimschoots aandacht voor de nieuwste museale toepassingen. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten, … . Alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front.

Het museum gaat bovendien verder dan louter historisch of militair relaas van de feiten. Zo is er naast de historische (gebruiks)voorwerpen, dagboeknotities en artefacten ook ruimte voor persoonlijke impressies van soldaten en kunstenaars. Zowel uit het begin van de 20ste eeuw als hedendaagse dichters, auteurs, schilders, fotografen en beeldhouwers. Hun kunstzinnige interpretatie van de gebeurtenissen zorgt steeds weer voor een persoonlijke en aangrijpende confrontatie met de oorlog… maar ook met de hoop op vrede.

Ieper,_belfortBeklim het belfort

De nieuwe scenografie van het museum besteedt veel aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen van de oorlogsgeschiedenis. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden. Een bezoek aan het belfort is optioneel en kost 2,00 euro extra.

 

De poort naar WOI in Vlaanderen

Wie de stad en de omliggende slagelden ook op de begane grond wil ontdekken, vindt in het In Flanders Fields Museum alle info. Zo is er een nieuw toeristisch bezoekerscentrum met een streektentoonstelling over Ieper en de Westhoek.

Het museum zelf brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. De volledig nieuwe permanente tentoonstelling vertelt over de inval in België en de eerste maanden van de bewegingsoorlog, over de 4 jaar stellingoorlog in de Westhoek – van het strand van Nieuwpoort tot de Leie in Amentières – over het einde van de oorlog én over de voortdurende herdenking sindsdien. Na het bezoek aan het museum kunt u zelf op stap aan de hand van de vele themawandelingen, fietstochten of autocircuits.

Meer info: www.inflandersfields.be