Boltra

2 minuten wandelen

Boltra is een bollenspel waarbij gespeeld wordt op een 18 meter lange en holle baan. Er wordt gebold naar een metalen plaatje dat op anderhalve meter van het einde van de baan in de grond bevestigd is.

In Vlaanderen worden sinds lang veel bolspelen beoefend. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen gaaibol, krulbol en trabol. De meeste streken in Vlaanderen kennen hun eigen speelwijze. Ook in het verleden was dat zo. Voor vele bolspelen werd de bolbaan vlak gemaakt, maar voor het trabolspel zocht men holle banen op. Vooral in West-Vlaanderen en het noorden van Frankrijk is dit nog steeds populair.

Het spel wordt door zowel mannen als vrouwen beoefend. De ploeg die begint, rolt eerst alle bollen van het eigen kleur. Daarna is het aan de tegenpartij om die bollen weg te schieten of te proberen al slalommend tussen de bollen van de tegenstander de eigen bollen dichter bij het doel te krijgen. Voor elke bol die dichter bij het doel ligt dan die van de tegenpartij, krijgt de ploeg 1 punt.

Heeft u zin in een spelletje boltra? Dan kan u terecht in café ‘De Wijngaard’ te Poperinge.

 

Boltra

2 minutes walk

Boltra is a spheres game wherein is played on a 18 meter long and hollow orbit. There will be played to e matal plate which is on one and a half meters from the end of the orbit which is mounted in the ground.

Do you want to play boltra, then you can do that in café ‘Vineyard’ (De Wijngaard) in Poperinge.