Sint-Sixtusabdij Westvleteren

12 minuten rijden

Vooraleer de huidige Trappistenabdij werd gesticht, waren er in de loop der eeuwen drie kloosters gevestigd, op dezelfde plaats of in de nabije omgeving. In 1831 werd een nieuw Cisterciënzerkloooster opgericht: de priorij van de Trappisten, die in 1871 tot de huidige Sint-Sixtusabdij werd verheven. Reeds in 1836 werd een oude brouwerij aangekocht en ingericht binnen de kloostergebouwen, in 1838 begon men met het brouwen van het Trappistenbier Westvleteren.

In de loop van de 19e eeuw groeide de gemeenschap geleidelijk aan, maar de eerste helft van de 20ste eeuw was een moeilijke periode vanwege de Wereldoorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog besliste de toenmalige abt om de productie van het trappistenbier te verminderen en de brouwerij kleinschalig te houden. In 1964 werd het gastenhuis gebouwd.

In 1996 werd Manu Van Hecke tot zevende abt verkozen; in 2008 begon de abdij met een grondige en noodzakelijke verbouwing. De verkoop van de cd ‘Triduum Paschale’, geproduceerd door zes broeders en uitgegeven bij het Davidsfonds, moet onder andere dienen om fondsen te werven voor de bouwwerken.

De huidige abt is Manu Van Hecke.

De abdij en brouwerij zijn niet te bezoeken. De geïnteresseerden kunnen wel terecht in ‘Het Claustum’, een informatieruimte in het ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’, recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken u een inkijk in hun kloosterleven.

Meer info: www.sintsixtus.be